HUR DU FÖRBEREDER FILERNA

För att boken ska bli vacker, ha bra kvalitet och tryckas för ett rimligt pris så har vi förberett ett antal tips om hur man förbereder filen för tryck.

Rekommenderad bokstorlek

Bokens storlek kan ha en stor påverkan på bokens pris. Ett framåtblickande val av storlek garanterar ett bättre erbjudande för ett bättre pris.

Beroende på tekstens längd och genren är det viktigt att välja rätt storlek, därför att ett tjugotal sidor i A4-format ser konstigt ut, men samma mängd text i det minsta, det så kallade fickformatet, är mycket tjockare. Och omvänt – det är bäst att trycka en lång text i det populära A5-formatet, eller t.o.m. A4-format, för att böcker som liknar tegelstenar inte bekväma eller attraktiva för läsare, även om din bok är genialisk. Även om vi kan trycka vilket format som helst från A6 till A4, så är det bäst att välja ett av rekommenderade formaten. Det garanterar en kortare leveranstid och ett bättre pris för dig.

110 x 180 mm

Standardformat för böcker i fickstorlek. Populärt för skönlitteratur, poesi m.m. Denna storlek används ofta för bokserier: deckare, klassiker o.s.v.

148 x 210 mm

Klassisk storlek i A5-format som används för de flesta böcker. Kan användas både för skönlitteratur och vetenskapliga texter.

170 x 240 mm

Förstorat A5-format som är väldigt populärt i Skandinavien. I detta format trycks böcker med allt slags innehåll. Detta format är ett större alternativ till A5-formatet, men inte så stort som A4. Räkna med att detta format kräver större ark, dvs. större kostnader.

210 x 297 mm

Klassiskt A4-format. Används oftast för vetenskapliga publikationer, uppsatser och liknande arbeten. Hårda pärmar med detta format passar bra för barnböcker.

Kom ihåg att SIA „Drukātava”  garanterar tryck av böcker i alla format från A6 till A4.

Tips på hur man förbereder filen för tryck hjälper säkert och förenklar arbetet med vilken som helst trycksak.