Bokdesignelement

Ibland verkar ett enkelt bokomslag inte tillräckligt iögonfallande, man vill framhäva någon detalj, göra omslaget mer fängslande och attraktivt. För att åstadkomma detta erbjuder vi flera olika bokdesignelement.

Prägling

Prägling är en fritt utformad design med upphöjd yta på omslaget. Vanligtvis framhävs på så sätt bokens titel eller någon speciell detalj på bokomslaget.

Foliering

Det går att trycka färgad folie på bokomslaget. Vanligast och mest klassiskt är guld- och silverfärgad folie men det går att använda nästan vilken färg som helst. En bok med tryckt folie på omslaget kommer utan tvekan att stå ut!

Partiell UV-lackering

Partiell UV-lackering är ett sätt att framhäva enskilda detaljer på bokomslaget men är inte lika påfallande som folie. Partiell lackering skapar ett intressant ljus- och reflexspel på bokomslaget när t.ex. någon detalj täcks med en matt lack på glansigt laminat eller tvärtom.

Räfflad bokrygg

En räfflad bokrygg kommer utan tvekan att lämna intrycket av att boken är dyr och värdefull! En räfflad bokrygg är en detalj som tillförs klassiska böcker som ofta associeras med något gammalt och värdefullt. En sådan bok kommer att synas även om den är placerad i en bokhylla bland många andra böcker.

Tonade snitt

En designdetalj som inte är särskilt utbredd men tillför boken en speciell accent! Ser det inte vackert ut när bokens snitt är i samma färg som omslaget, eller anpassade till det?

Bokmärke eller boktofs

En tofs tillför en inbunden bok inte bara en känsla av helhet men har också en praktisk funktion. När man håller i en bok med boktofs får man känslan av att förläggaren verkligen ansträngt sig för att läsaren ska tycka om boken!

Dekorativt häftband

Ett dekorativt häftband är en integrerad del av en inbunden bok som nästan inte kan kallas för ett speciellt element. Även om boken tekniskt sett inte behöver det, har du någonsin sett en inbunden bok som inte har det?

Om inte detta räcker

Om allt det som beskrivits ovan inte skulle räcka kan vi erbjuda att tillverka en unik, exklusiv bok. Arbetet med utformningen av en sådan bok är långt och komplicerat, men nästan allt är möjligt. Vi kan erbjuda bokomslag i naturläder, inarbetning av olika detaljer, även trädetaljer, och vi kan tillverka en speciell låda för boken. Låt fantasin flöda, så ska vi försöka förverkliga det! Föreställ dig hur fantastisk en bok ser ut som har ett omslag i naturläder med folietryck, räfflad rygg och färgade snitt!