Bokbindningstyper

De populäraste bindningstyperna är antingen mjuka eller hårda pärmar, men det är långtifrån de enda möjliga. Vi erbjuder flera andra mindre kända sätt att binda samman böcker, t.ex. en bok med en öppen rygg, eller en exklusiv bok.

Bok med mjuka pärmar

Detta är den absolut mest utbredda bokbindningstypen. Att trycka en bok med mjuka pärmar digitalt är relativt enkelt, snabbt och billigt. Man kan göra den mer attraktiv med reliefpräglingar, folie eller olika typer av laminat.

 

Grāmata mīkstajos vākos

Mjukpärm med flikar

Flikar används för att kunna inkludera kompletterande information om författaren, bokens skapandeprocess eller andra uppgifter som av någon anledning inte har fått plats i själva boken. De gör också att bokens utförande ser mer prestigefyllt ut.

 

Grāmata mīkstajos vākos ar atlokiem

Häftad broschyr

Om sidorna som ska bindas samman i mjuka pärmar inte är fler än 48 är det bäst att binda dem genom att häfta med två häftklamrar och därmed erhålla en vacker häftad broschyr.

 

 

skavota brošūra

Bok med hårda pärmar

Böcker med hårda pärmar är en klassisk bindningstyp. De är mycket tåligare än böcker med mjuka pärmar, mycket vackrare, men också mycket dyrare och tar längre tid att producera. Vi tillverkar också exklusiva inbindningar för böcker med hårda pärmar, t.ex. naturläderomslag.

 

 

Grāmata cietajos vākos

Inbunden bok med fodral

Ett fodral till en inbunden bok skyddar bokomslaget från att slitas men används också för att kunna förse läsaren med kompletterande information. Det kan handla om olika slags uppgifter om författaren, boken eller förläggaren.

 

 

Grāmata cietajos vākos ar apvāku

Bok med öppen rygg

En bok med öppen rygg liknar en bok med hårda pärmar, men på grund av designövervägningar har ryggen lämnats öppen så att trådarna syns.

Spiralbunden bok

Om en bok ska användas mycket kan den bindas samman med metallspiral, vilket gör det bekvämt att öppna den fullt ut och vika de föregående bladen bakåt. Med spiral binds olika bestämningsböcker och utdelningsmaterial. Den praktiska användningen och innehållet för böcker inbundna på detta sätt har nästan alltid en större betydelse än designen.

Flexiband

Ett flexiband är en bok som är ett mellanting mellan pocket och hårdband. Även om en mycket tunnare sömlös kartong limmats in i omslaget, som inte är lika tjockt och hårt som för ett hårdband, skiljer sig tillverkningsprocessen inte mycket från den som tillämpas för böcker med hårda pärmar.

Exklusiva böcker

Böcker med omslag av läder eller annat exklusivt material, med trädetaljer på omslaget, med räfflad rygg, böcker med exklusivt papper till bladen, med originella teckningar, böcker i en låda osv. Så gott som alla dina önskemål går att förverkliga. Du drömmer och vi producerar!